Επενδύσεις στα αρωματικά φυτά μέσω κοινοτικών προγραμμάτων

O Kounavos
By O Kounavos October 20, 2016 11:41

Επενδύσεις στα αρωματικά φυτά μέσω κοινοτικών προγραμμάτων

Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η πρόταση της Ομάδας Εργασίας

του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που «τρέχει» το Εθνικό Πρόγραμμα αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών προκειμένου να καταστεί εφικτό να αξιοποιηθούν από τους ενδιαφερόμενους χρηματοδοτικά εργαλεία του ΠΑΑ 2014-2020, αλλά και δράσεις του ΕΣΠΑ.

Στόχος η εκπόνηση κλαδικών σχεδίων ανάπτυξης για ειδικά προϊόντα της αγροτικής παραγωγής, όπως τα αρωματικά φυτά, στα οποία η χώρα μας έχει μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα. Στόχος η εκπόνηση κλαδικών σχεδίων ανάπτυξης για ειδικά προϊόντα της αγροτικής παραγωγής, όπως τα αρωματικά φυτά, στα οποία η χώρα μας έχει μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα. Τα μέλη της Ομάδας Εργασίας, όπως αναφέρει σχετικό δελτίο τύπου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, έχουν προχωρήσει στην καταγραφή της ισχύουσας νομοθεσίας, τις ελλείψεις και τα προβλήματα που απορρέουν από δυσλειτουργίες στην παραγωγή και την εμπορία καθώς και τις προοπτικές της καλλιέργειας των ΑΦΦ. Οι προτάσεις που κατατέθηκαν θα τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας, με στόχο όπως δήλωσε ο συντονιστής της Ομάδας Θανάσης Δημάκης, να παραδοθούν το αργότερο ως τα τέλη Νοεμβρίου.

Να σημειωθεί ότι παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής στον τομέα των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.

Ο κ. Αποστόλου επεσήμανε το μεγάλο ενδιαφέρον του υπουργείου για τη στρατηγική της ανάπτυξης των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, στην κατεύθυνση της εκπόνησης κλαδικών σχεδίων ανάπτυξης για ειδικά προϊόντα της αγροτικής παραγωγής στα οποία η χώρα μας έχει μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα. Ζήτησε επίσης από τα μέλη της Ομάδας, η οποία απαρτίζεται από υπηρεσιακούς υπαλλήλους, ερευνητές του ΕΛΓΟ Δήμητρα, πανεπιστημιακούς, παραγωγούς και εκπροσώπους ιδιωτικών και συλλογικών φορέων μεταποίησης και εμπορίας, να διερευνήσουν όλες τις επιστημονικές δυνατότητες και τα διαθέσιμα εργαλεία, προκειμένου  οι Έλληνες παραγωγοί χρησιμοποιώντας ορθές γεωργικές πρακτικές, από το χωράφι έως το τελικό μεταποιημένο προϊόν, να καλύψουν την αυξανομένη εγχώρια και διεθνή ζήτηση  αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.

Στη συνεδρίαση τονίστηκαν ταυτόχρονα, η αναγκαιότητα για προστασία, διατήρηση και αειφορική αξιοποίηση της ελληνικής φυτικής βιοποικιλότητας με έμφαση στα αρωματικά της χώρας, οι κίνδυνοι οι οποίοι απειλούν την ποικιλότητα την φυτών σε παγκόσμια κλίμακα και στην Ελλάδα, η συλλογή τους με ληστρικό τρόπο απευθείας από τη φύση και η εμπορία τους χωρίς έλεγχο.

O Kounavos
By O Kounavos October 20, 2016 11:41
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*