Μέρκελ: Θα κάνω τα πάντα για να μην κλείσουν τα σύνορα της Ελλάδας

O Kounavos
By O Kounavos February 17, 2016 18:29

Μέρκελ: Θα κάνω τα πάντα για να μην κλείσουν τα σύνορα της Ελλάδας

Η Άνγκελα Μέρκελ αποδεικνύεται αίφνης ο μεγαλύτερος σύμμαχος της Ελλάδας για να αποσοβηθεί το κλείσιμο των συνόρων
– Μήνυμα σε δραματικούς τόνους από την καγκελάριο της Γερμανίας στη Bundestag
– Είχαν προηγηθεί δηλώσεις της για την ανάγκη της από κοινού προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης
– Γιούνκερ στη Bild: Παράνομο το κλείσιμο των ελληνικών συνόρων
– Στις 18:30 το τετ α τετ του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν

Δυο φορές μέσα σε διάστημα λίγων ωρών, μόλις μια μέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, η Άνγκελα Μέρκελ έστειλε μήνυμα κυρίως προς τις χώρες του Βίζεγκαρντ (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία) αλλά όσους «κραυγάζουν» για μετατόπιση των ευρωπαϊκών συνόρων στην ΠΓΔΜ, χώρα μη μέλος της Ε.Ε., πως η ίδια δεν συναινεί στο να «κλείσουν» τα σύνορα της Ελλάδας.

Πρέπει να συνεχίσουμε στον δρόμο της αντιμετώπισης των αιτίων της προσφυγικής κρίσης, της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων και της δίκαιης κατανομής των προσφύγων ή να τον εγκαταλείψουμε και αντ΄αυτού να κλείσουμε τα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ-Βουλγαρίας, με όλες τις συνέπειες που θα είχε αυτό για την Ελλάδα και το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διερωτήθηκε η Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας στη γερμανική ενόψει της Συνόδου Κορυφής, την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, για να τονίσει ότι η ίδια θα καταβάλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να αποδειχθεί ότι ο σωστός δρόμος είναι η ευρωτουρκική προσέγγιση.

«Το μεγάλο θέμα αυτού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι το εξής ερώτημα: έχουμε προχωρήσει τόσο με την ευρωτουρκική μας προσέγγιση στη βάση της ατζέντας ΕΕ-Τουρκίας για τη συνολική αντιμετώπιση των αιτίων της προσφυγικής κρίσης και για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, ώστε να αξίζει τον κόπο να συνεχίσουμε αυτόν τον δρόμο -διότι με αυτόν μπορεί η παράνομη μετανάστευση να περιοριστεί αισθητά, κάτι το οποίο αποτελεί αποφασιστική προϋπόθεση για την νόμιμη κατανομή- ή πρέπει να τον εγκαταλείψουμε και αντ΄ αυτού, όπως κάποιοι τώρα ζητούν επιτακτικά, να κλείσουμε τα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ-Βουλγαρίας, με όλες τις συνέπειες για την Ελλάδα και για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης;», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος στην Bundestag, για να προσθέσει ότι αυτή είναι η κατάσταση για τον ενδιάμεσο απολογισμό που η ίδια θέλει να κάνει μετά τη Σύνοδο και να διευκρινίσει: «Είναι αυτονόητο ότι εγώ θα βάλω τα δυνατά μου ώστε να αποδειχθεί η ευρωτουρκική προσέγγιση ως αυτός ο δρόμος τον οποίο αξίζει να συνεχίσουμε».

Αναφερόμενη στη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, η Μέρκελ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε ότι η κατάσταση στο Αιγαίο πρέπει να βελτιωθεί, να βελτιωθεί δηλαδή η παρακολούθηση. «Για αυτό υπάρχει μια επιχείρηση του ΝΑΤΟ. Γιατί επιχείρηση του ΝΑΤΟ; Υπάρχουν οι αντίστοιχες ναυτικές μονάδες, υπάρχει μεγάλη ανάγκη μια ακτή 900 χιλιομέτρων να παρακολουθείται συστηματικά για τον εντοπισμό σκαφών που μεταφέρουν παράνομα πρόσφυγες από τη μια πλευρά στην άλλη. Αυτή η αποστολή μπορεί να διεξαχθεί μόνο σε συνεργασία με την τουρκική ακτοφυλακή -εδώ πρέπει να εξασφαλιστεί η γρήγορη ανταλλαγή πληροφοριών ώστε να μπορεί να κάνει τη δουλειά της η τουρκική ακτοφυλακή- και με την FRONTEX. Η Τουρκία δήλωσε πρόθυμη να μεταφέρονται πίσω στο έδαφός της οι πρόσφυγες που διασώζονται από το ΝΑΤΟ ή την FRONTEX», τόνισε η καγκελάριος και σημείωσε ότι η συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας λειτουργεί άσχημα, διότι εφαρμόζεται πολύ γραφειοκρατικά. Εργαζόμαστε για μια «απογραφειοκρατικοποίηση», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να μάθει να φυλάσσει τα θαλάσσια σύνορα και αυτό είναι πιο δύσκολο από την φύλαξη των χερσαίων συνόρων.

Νωρίτερα, κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Σρι Λάνκα Μαϊθριπάλα Σιρισένα, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο, η καγκελάριος της Γερμανίας τόνισε πολλές φορές την ανάγκη από κοινού προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επέμεινε επίσης στην ανάγκη να υλοποιηθεί η συμφωνία των 28 της Ε.Ε. με την Τουρκία.

«Θα μιλήσουμε για το θέμα της από κοινού προστασίας των εξωτερικών συνόρων και θα ήθελα να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας, όπως στις 29 Νοεμβρίου -από κοινού, ως 28- αποφασίσαμε την ατζέντα της ΕΕ με την Τουρκία για τη μετανάστευση», τόνισε η Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε και στις δυσκολίες λήψης αποφάσεων. «Είμαστε συνηθισμένοι κάποια πράγματα να παίρνουν χρόνο, αλλά αξίζει -και έναντι των διαφορετικών πλαισίων- να το παλέψει κανείς. Και αυτό θα κάνω, προκειμένου να καταλήξουμε σε κοινά σημεία», είπε.

Όσον αφορά την κατανομή των προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, η Μέρκελ επισήμανε ότι το θέμα δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην πρώτη γραμμή, διότι έχει ήδη αποφασιστεί η κατανομή 160.000 ανθρώπων και πρέπει τώρα να υλοποιηθεί. «Αυτό που προέχει τώρα είναι πώς μπορούμε να φυλάξουμε από κοινού τα κοινά μας σύνορα. Και για αυτό το σκοπό προσφέρεται η υλοποίηση της ατζέντας ΕΕ-Τουρκίας», προσέθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

O Kounavos
By O Kounavos February 17, 2016 18:29
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*